Archive

Festivalul Mozart, ediția a XXII-a, 7-14 decembrie 2012

Cluj, 31.12.2012

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

anul care se încheie a fost marcat de o serie de evenimente importante pentru SRM. La 24 martie a avut loc Adunarea generală a membrilor SRM, în cadrul căreia a fost ales noul Consiliu director. Acesta este format dintr-un preşedinte, Adriana Bera, un vicepreşedinte, Adrian Pop şi trei membri: Bianca Temeş, Nicolae Făgărăşan şi Gyula Szép. Tot atunci s-a hotărât ca sediul oficial al SRM să fie pe aleea Băiţa nr. 5, ap. 4, urmând ca această adresă să apară de acum înainte pe toate documentele SRM.

Odată cu terminarea lucrărilor de extindere la Căminul studenţesc din str. Albac, biblioteca SRM s-a mutat de la sediul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din str. I.C. Brătianu 25, în clădirea căminului.

În 12 mai, la Chemnitz, cu ocazia concertului de deschidere a celei de a XX-a ediţii a Festivalului Mozart din Saxonia, mi-a fost decernat Premiul Mozart pe anul 2012, oferit de Sächsische Mozart Gesellschaft în semn de preţuire pentru activitatea mea ca preşedinte al SRM, ca interpret al muzicii lui Mozart şi ca pedagog. Laudatio a fost prezentată de Matthias Schulz, noul director al Fundaţiei Internaţionale Mozarteum de la Salzburg. Acest premiu oferit de Societatea Mozart din Saxonia constituie o recunoaştere a activităţii pe care SRM o desfăşoară de peste douăzeci de ani pentru promovarea muzicii lui Mozart în România şi a valorilor muzicii româneşti pe plan internaţional. Solista concertului de deschidere a fost tânăra pianistă Aurelia Vişovan, deţinătoarea premiului I la ultima ediţie a Concursului de pian din cadrul Festivalului Mozart de la Cluj. Deplasarea la Chemnitz am făcut-o împreună cu doamna Ilse Herbert-László, văduva preşedintelui fondator al SRM Francisc László, invitată să asiste la această ceremonie.

Programul Festivalului din acest an, desfăşurat între 7 şi 14 decembrie, a fost conceput sub semnul centenarului Sándor Végh. Născut la Cluj în 1912, Sándor Végh a devenit celebru ca vioara întâi în cvartetul care i-a purtat numele şi ca dirijor al renumitei formaţii Camerata Academica Salzburg. Din acest motiv concursul de interpretare a fost dedicat formaţiilor de cvartet de coarde. Juriul format din Gerhard Zank (Munchen), Gabriel Croitoru (Bucureşti) şi Ana Török (Cluj) a acordat următoarele premii: Marele Premiu Sándor Végh formaţieiRadu Dunca – Dariu Cifor – Cristian Suărăşan – Andras Vilhelem, premiul II formaţieiRareş Mihai Munthiu – Remus Antoniu Gaspar – Mihai Dumitru Oşvat – Mihai Barbul, premiul III formaţiei Sabin Laviniu Penea – Ana Maria Marian – Loredana Laura Zecheru – Andrei Alexandru Niţescu

Concertul din 10 decembrie a fost susţinut de opt membri ai orchestrei Camerata Salzburg, muzicieni de excepţie a căror formaţie artistică a fost decisiv influenţată de personalitatea lui Sándor Végh. În 11 decembrie ei au participat şi la simpozionul cu tema Sándor Végh şi interpretarea mozartiană, mărturiile lor constituindu-se în momente unice prin valoarea lor istorică şi emoţională. Au susţinut comunicări interesante doamna conf.univ. Ecaterina Banciu şi doamna conf.univ. Melinda Béres.

Programul festivalului a mai cuprins cele două concerte ale orchestrei simfonice a Filarmonicii „Transilvania”, din 7 şi 14 decembrie, dirijate de oaspeţi îndrăgiţi ai publicului cujean, berlinezul originar din România Ferenc Gábor şi austriacul Philipp Pointner. Spre marea bucurie, atât a organizatorilor festivalului cât şi a publicului meloman, aceste concerte au avut loc din nou în sala Casei Universitarilor, dotată acum şi cu un pian de concert de cea mai bună calitate. Soliştii concertelor au fost pianista Dana Borşan şi doi dintre membrii Cvartetului Arcadia, violonista Ana Török şi violistul Traian Boală. Două concerte camerale au completat cu succes acest program, aducând un plus de diversitate şi atractivitate ediţiei din 2012 a Festivalului Mozart: concertul formaţiei Münchner Klaviertio, din 11 decembrie, şi recitalul de lied din 12 decembrie, susţinut de tânărul tenor Tiberius Simu în compania pianistei Silvia Sbârciu.

Festivalul, desfăşurat şi anul acesta sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucureşti, a fost organizat de Societatea Română Mozart în parteneriat cu Filarmonica „Transilvania”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Qual Media Group şi s-a bucurat de sprijin financiar din partea Consiliului Local Cluj-Napoca, a Consiliului Judeţean Cluj, a Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, a Centrului Cultural German din Cluj-Napoca şi a sponsorilor: Banca Transilvania, Editura Bärenreiter din Germania, EchipotGrand Hotel Napoca, Centrul Medical JamgossianNew AdonisOK Imobilien din Germania, Clubul Rotary Cluj NapocaSomeşul Tricotaje. Am beneficiat şi de o donaţie din partea domnului Tudor Dumitrescu din München. Tuturor le mulţumim şi pe această cale.

Printre activităţile noastre din acest an se numără şi cursul de măiestrie susţinut de mezzosoprana Elisabeth Lund la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti sub egida Salzburg Vokal Akademie în luna mai. În urma audiţiei de selecţie, doamna Lund a acordat trei burse unor studente din Bucureşti: o bursă la Mozarteum Sommerakademie mezzosopranei Ionela Florentina Soare şi două burse pentru cursurile de vară de la Salzburg Vokal Akademie – Elena Dincă şi Stanca Manoleanu.

Noii membri ai SRM se numesc Gergely Enikö, Gergely Maria-Edith, Yvette Horak, Alexandra Jurje, Andra Pătraş, Luisa Maria Râpă,  Tabita Suldac. Le urăm bun venit!

Cu tristeţe am aflat că s-a stins din viaţă unul din membrii noştri din străinătate, doamna Ruth Czetto. Dumnezeu s-o odihnească!

În Adunarea generală din 24 martie s-a hotărât acordarea titlului de membru de onoare al SRM domnului Franz Streuber, preşedintele Societăţii Mozart din Saxonia, pentru meritele sale deosebite în promovarea tinerilor artişti români şi a unor relaţii exemplare între societăţile Mozart din Europa.

Cotizaţia membrilor pe anul 2013 rămâne de 30 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 15 lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizaţia rămâne 25 USD sau 25 EURO.

Următorul Festival Mozart ar trebui să se desfăşoare între 6 şi 13 decembrie 2013. Să sperăm că vom putea face rost de banii necesari, pentru că dificultăţile cu care ne confruntăm sunt din ce în ce mai mari.

Pentru a fi la curent cu activităţile SRM nu ezitaţi să consultaţi pagina noastră web: www.mozart-romania.ro

Vă doresc un an nou cu sănătate şi multă muzică de Mozart.

La mulţi ani!

Adriana Bera

preşedinte