Archive

Festivalul Mozart, ediţia a XIX-a, 4-11 decembrie 2009

Cluj, 31.12.2009

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

Anul 2009 a fost unul deosebit de dificil pentru Societatea Română Mozart. Criza financiară şi-arătat colţii încă din primele luni, când banii pe care ni-i datora Consiliul Local pentru ediţia din 2008 a festivalului nu ne-au fost depuşi în cont, în ciuda faptului că toate documentele necesare efectuării decontului au fost depuse la termenul stabilit prin contract. Această situaţie a durat până în 25 noiembrie, când, în sfirşit, după repetate apeluri, inclusiv o scrisoare adresată primarului, Consiliul Local a pus suma restantă în contul SRM. Această stare de nesiguranţă, plus pierderea unor sponsori tradiţionali – Kulturforum al Ambasadei Austriei la Bucureşti, firmele omului de afaceri austriac Peter Atzl – precum şi răspunsul negativ din partea Consiliului Judeţean la solicitatea noastră de finanţare, au fost factorii care au pus sub semnul întrebării organizarea celei de a XIX-a ediţii a Festivalului Mozart.

La aceste dificultăţi financiare s-a adăugat agravarea stării de sănătate a fondatorului şi preşedintelui de onoare al SRM, Francisc László, care, începând din luna iunie, a fost nevoit să-şi înceteze activitatea. Având în vedere această situaţie, am decis, împreună cu partenerii noştri, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Filarmonica „Transilvania”, să organizăm totuşi festivalul, dar într-o formulă simplificată. Am renunţat la concurs (era programată cea de a patra ediţie a concursului de trio cu pian) şi la simpozion, iar cele 8 concerte, două simfonice şi 6 camerale, au fost posibile doar datorită generozităţii artiştilor, care au acceptat să cânte gratis sau pentru onorarii simbolice. Vă rog să reţineţi numele lor: dirijorii Mika Eichenholz şi Nicolae Moldoveanu, clarinetistul Răzvan Poptean, violonistul american de origine română Sherban Lupu, în compania căruia am avut onoarea să susţin recitalul din 5 decembrie, membrii Romanian Piano Trio – Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail – Cvartetul Transilvan cu invitatul lor oboistul Aurel Marc, Ansamblul Kostyak – Emilie Haudenschild, Rodica Kostyák, Endre Guran, Emeric Kostyák, Botond Kostyák. Concertul din 6 decembrie, când în mod normal era programată gala laureaţilor concursului de trio, s-a desfăşurat sub genericul Mozart Juvenorum şi a reunit laureaţii cu premiul I ai ultimelor patru ediţii ale concursului de interpretare: duo-ul Paul Sîrbu-Ioana Cătuna, pianista Aurelia Vişovan, baritonul Cozmin Sime, acompaniat de Lucian Gheju şi Cvartetul Arcadia, ale cărui succese internaţionale din ultimul an au venit să confirme valoarea arătată la debutul lor în concursul din 2006.

Momentele de vârf ale ediţiei din acest an a Festivalului Mozart au fost marcate de prezenţa lui Robert Levin, marele muzician american, pianist, muzicolog, profesor la Universitatea Harvard, unul din cei mai avizaţi cercetători şi interpreţi ai muzicii lui Mozart. El ne-a dăruit două concerte – un recital-conferinţă Haydn-Mozart pe scena Academiei de Muzică şi concertul de închidere a festivalului, în compania Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” sub bagheta lui Nicolae Moldoveanu – şi un curs de măiestrie care s-a bucurat de o audienţă record pentru acest gen de manifestări. Cu prilejul acestei vizite, Robert Levin a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Alocuţiunea pe care a ţinut-o la această festivitate se înscrie în rândul evenimentelor de excepţie ale vieţii muzicale şi academice clujene. Robert Levin, prezent pentru a treia oară pe scena festivalului din Cluj, şi-a reafirmat sentimentele de prietenie care îl leagă de muzicienii şi de publicul  clujean. El a găsit timp în scurta sa şedere să-i viziteze la patul de suferinţă atât pe prietenul său muzicologul Francisc László, cât şi pe inginerul Petru Tat, cel care în 1994, la prima sa venire la Cluj, l-a ajutat să depăşească dificultăţile, de neînţeles pentru un cetăţean american, ale unei călătorii Bucureşti-Cluj. Artistul, cercetătorul, omul deschis şi generos care este Robert Levin, a creat noi punţi de comunicare cu muzicienii români şi cu publicul, care a reacţionat din nou cu căldura şi entuziasmul pe care le generează marile evenimente artistice.       Ţin să-mi reafirm încă o dată gratitudinea, lui Robert Levin şi muzicienilor enumeraţi mai sus, pentru generozitatea de care au dat dovadă şi care a făcut posibilă desfăşurarea unei ediţii deosebit de reuşite a Festivalului Mozart, într-un moment foarte dificil din punct de vedere financiar.

Un cuvânt special pentru cei câţiva sponsori care au făcut efortul de a susţine festivalul în acest an. Ei sunt: Hotel Agape, Echipot, S.C. Kvartett, Piane Lorand, Rotary Club, Wens Tour. Ţin să le mulţumesc şi membrilor SRM care, sub forma unor donaţii, au suportat alături de mine o parte din cheltuieli – Hans-Peter Türk şi Adrian Pop. Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca urmează să ne deconteze (cândva) o parte din cheltuielile de deplasare. În ciuda faptului că, pentru prima oară de la crearea festivalului, Ambasada Austriei nu a contribuit cu fonduri, totuşi, ambasadorul, dr. Martin Eichtinger, a ţinut să fie prezent la concertul de deschidere, pe care l-a apreciat în mod deosebit.

SRM a mai desfăşurat o serie de activităţi menite să încurajeze tinerii să se apropie de  muzica lui Mozart, atât în calitate de interpreţi cât şi de ascultători. Am oferit premii, constând din cărţi şi DVD-uri, organizatorilor concursului Mozart de la Târgovişte şi am devenit parteneri ai Şcolii Generale „Teodor Murăşanu” din Turda în organizarea unui foarte interesant concurs de audiţie muzicală, având ca principal reper muzica lui Mozart.

S-au înscris noi membri: Bădescu Grigore-Mihai, Bălan Monica-Anamaria, Ciordaş Ioan- Paul, Chircu Inga, Kovács Janka-Hanna, Langer Csaba-Mátyás, Maniac Andrada-Maria, Mészáros Gergely-Rudolf, Nagy Vilma, Noveanu Monica-Stanca, Sipos Júlia, Şandor Paula, Tarniţă Bristian-Ruben, Tămaş Alexandra-Carmen, Trif Diana-Maria. Tuturor le urăm BUN VENIT!

Cotizaţia membrilor pe anul 2010 rămâne de 30 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 15 lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizaţia rămâne 25 USD sau 25 EURO.

Vă adresăm un călduros LA MULTI ANI şi vă aşteptăm cu drag la cea de a XX-a ediţie a Festivalului Mozart, care va avea loc la Cluj în perioada 3-10 decembrie 2010.

Cu cele mai bune gânduri

Adriana Bera

preşedinte