Arhivă

Festivalul Mozart, ediţia a XV-a, 2 – 9 decembrie 2005

Cluj, 31. 12. 2005

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

Festivalul Mozart, cea mai importantă activitate pe care o desfăşoară Societatea Română Mozart, a avut loc în 2005 între 2 şi 9 decembrie. Această ediţie, a XV-a, s-a constituit într-un fel de preludiu al Anului Internaţional Mozart, întrucât în 2006 se vor sărbători în întreaga lume 250 de ani de la naşterea marelui compozitor. Programul acestei ediţii a fost deosebit de complex, cuprinzând, pe lângă cele două concerte simfonice, premiera naţională a operei La finta giardiniera, două concerte camerale susţinute de Cvartetul Voces, la fiecare dintre ele participând şi un invitat – violistul Bogdan Bişoc şi subsemnata –, recitalul pianistului Henri Bonamy, concursul de canto, simpozionul cu tema Aspecte ale creaţiei camerale mozartiene şi cursuri de măiestrie. Cele două concerte simfonice au fost dirijate de Emil Simon şi de dirijorul austriac Philipp Pointner. Primul concert i-a avut ca solişti pe violonistul bucureştean Florin Croitoru şi pe violistul Ferenc Gábor din Berlin, cel care a dirijat apoi premiera operei La finta giardiniera, la Opera Maghiară de Stat. Programul concertului de deschidere a cuprins şi o primă audiţie în România a altei lucrări de tinereţe din creaţia mozartiană, Missa Trinitatis. Concertul final, dirijat de Philipp Pointner l-a avut ca solist pe tânărul pianist francez Henri Bonamy, într-o celebră pagină din repertoriul concertant, Concertul în re minor, KV 466.

Concursul de interpretare, anul acesta la disciplina canto, a avut un juriu prezidat de soprana Horiana Brănişteanu, profesor la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Au mai făcut parte d-na Elisabeth Lund, mezzosoprană din Salzburg şi cîte un reprezentant de la instituţiile care au avut concurenţi înscrişi: Bianca Manoleanu (Bucureşti), Elena Moldovan (Cluj), Teodora Ciucur (Timişoara), Otilia Leopold (Oradea), Crina Popovici (Sibiu) şi pianistul Remus Manoleanu. S-au acordat următoarele premii: Premiul I – Cozmin Sime, bariton, Premiul II – Andrea Puja, soprană, Premiul III – Darius Coltan, tenor, Premiul Covent Garden – Adelina Diaconu, soprană, Premiul pentru cea mai bună inrterpretare a unei arii de operă – Diana Turtoi, soprană, Premiul Brănişteanu – Adriana  Feşteu, mezzosoprană. Lavinia Ardelean a primit premiul pentru cel mai bun tânăr acompaniator. Studioul de înregistrări Sysound, pentru prima oară sponsor al acestui concurs, a acordat un premiu special laureatului cu premiul I, constând din înregistrarea unui CD. La simpozionul dedicat creaţiei camerale mozartiene au susţinut comunicări: Francisc László, Ştefan Angi, Pavel Puşcaş, Gabriel Banciu, Ecaterina Banciu, Natalia Platon, Rodica Trandafir, Fodor Attila din Cluj şi Petruţa Maniuţ de la Facultatea de Muzică a Universităţii din Braşov.

O menţiune specială merită spectacolul cu opera La finta giardiniera, premiera românească a acestui opus de tinereţe a lui Mozart, care va fi montat şi la Salzburg, în festivalul ce marchează Anul Mozart. Realizarea premierei a întîmpinat o serie de dificultăţi dar, în cele din urmă, a constituit un real succes, datorită unui ansamblu tânăr, cu certe valori, condus cu măiestrie de dirijorul Ferenc Gábor şi de regizorul spectacolului, József Katona. Decorurile şi costumele au fost semnate de tânăra scenografă Ágnes Szakács

Ca şi la ediţiile precedente, au avut loc cursuri de măiestrie, de această dată ţinute de doamna Horiana Brănişteanu şi de membrii cvartetului Voces. Ne-am bucurat că atît cursurile de canto cît şi cele de muzică de cameră au fost frecventate cu entuziasm de un mare număr de studenţi şi că, mai ales la canto, au asistat şi profesorii Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

Festivalul a fost organizat de Societatea Română Mozart, în colaborare cu Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Filarmonica de stat Transilvania. Anul acesta, pentru prima dată, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj nu s-a mai implicat în organizarea festivalului dar am beneficiat de o subvenţie din partea Ministerului Culturii şi Cultelor.

Festivalul s-a desfăşurat din nou sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucureşti. Domnul ambasador Dr. Christian Zeileissen, membru de onoare al Societăţii Române Mozart, ne-a vizitat şi în acest an şi, datorită intervenţiilor domniei sale, am reuşit din nou să depăşim anumite dificultăţi de ordin financiar. Festivalul a avut ca sponsor principal firma austriacă S&T şi filiala sa din Bucureşti. Am mai primit sprijin financiar de la următorii sponsori: Agus, Almetal, Editura Bärenreiter (Kassel-Basel-London-New York-Prag), Dr. Paal Bentsen (Salzburg), Fundaţia Culturală Bianca, Dr. James Busuttil (Haga), Pauline Busuttil (New York), Dr. Herbert Frühwirth (Salzburg), Hora S.A. (Reghin), Terezia Horia (Tel Aviv), HVB Leasing, tipografia Incitato, Kulturforum al Ambasadei Austriei la Bucureşti, Rotary International, studioul de înregistrări Sysound, Şemineu Construct, Götz Teutsch (Berlin). Tuturor le aducem, şi pe această cale, calde mulţumiri.

Deşi am realizat parteneriate media, cu Ziarul Clujeanului şi cu MIXFM Cluj, am rămas cu regretul că, mai ales în presa de limbă română, festivalul nu a fost mediatizat aşa cum ar fi meritat. Ceea ce s-a scris nu oglindeşte, din păcate, nici anvergura, nici importanţa şi nici calitatea manifestărilor care au avut loc. Se simte acut lipsa unor cronicari muzicali în presa clujeană şi e păcat că redacţiile ziarelor lasă această responsabilitate pe mâna unor tineri fără cultură muzicală şi chiar fără un elementar autocontrol în exprimarea unor opinii. Acest fapt, precum şi condiţiile în care s-au desfăşurat şi anul acesta concertele Filarmonicii Transilvania au umbrit întrucâtva bucuria unui festival, dealtfel deosebit de reuşit, atît în ceea ce priveşte alcătuirea programului cît şi calitatea prestaţiilor artistice, un festival pe care însă publicul a ştiut să-l  aprecieze aşa cum se cuvine.

Şi în acest an am trimis volume editate de Societatea Română Mozart, pentru a fi oferite premianţilor Concursului Mozart, care a avut loc în luna mai la Târgovişte.

S-au înscris noi membri: Cristina Berengea, Ana Buţ, Roxana Cicu, Liliana Făgărăşan, Nicolae Făgărăşan, Liliana Fărcaş, Ştefania Fodorean, Claudia Muntean, Georgiana Nicula, Ioan Oarcea, Orbán-Fitóri Melinda, Alexandra Tofan, Tóth Ágnes, Veress Mónika, Corneliu Voicescu.

Cotizaţia membrilor pe anul 2006 va fi de 20 RON (200.000 de lei), iar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 10 RON (100.000 de lei). Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizaţia rămâne 25 USD sau 25 EURO.

Vă dorim un „An Mozart” plin de bucurii şi împliniri şi vă aşteptăm cu drag la următorul festival, care va avea loc la Cluj în perioada 8-15 decembrie 2006 şi în cadrul căruia veţi avea ocazia să ascultaţi, pe lângă concertele simfonice şi camerale şi un concurs pentru cvartete de coarde.

Cu cele mai bune gânduri

Adriana Bera

preşedinte