Arhivă

Festivalul Mozart, ediţia a XIV-a, 3-10 decembrie 2004

Cluj, 31. 12. 2004

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

Organizarea Festivalului Mozart, care în anul acesta a avut loc între 3 şi 10 decembrie, a constituit şi în 2004 principala noastră preocupare. Am dorit să structurăm programul pe tema Mozart şi Misliweczeck dar, din lipsa partiturilor unor lucrări de referinţă ale acestui compozitor deosebit de apreciat de Mozart, am renunţat la temă, rezumându-ne a include în program doar o lucrare, Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, A-Wgm, Q 16467 nr. 5, interpretat de violonista Luminitza Petre. Programul a cuprins cele două concerte simfonice, recitaluri, concursul de interpretare, un simpozion, un spectacol de operă, cursuri de măiestrie. Ca şi până acum, festivalul a fost organizat de Societatea Română Mozart, în colaborare cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Filarmonica „Transilvania” şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj.

Din păcate, şi în acest an melomanii clujeni s-au resemnat să asculte concertele simfonice în  Sala Casei Studenţilor, în aceleaşi condiţii dezolante, atît pentru muzicienii interpreţi cât şi pentru public. Strădaniile noastre de a obţine Sala Mare a Casei Universitarilor (Auditorium Maximus), măcar pentru concertul de deschidere, au fost din nou zădărnicite de reaua voinţă şi cinismul administraţiei Universităţii Babeş Bolyai. Concertul de deschidere din 3 decembrie a fost dirijat de Ferenc Gabor (Berlin) şi a avut-o ca solistă pe Luminitza Petre (Stuttgart). Au avut loc două seri camerale, una susţinută de violonista Ildikó Line (Budapesta), care în compania mea a interpretat patru din cele mai cunoscute sonate pentru pian şi vioară de Mozart şi un program de cvintete de coarde intercalate de un duo vioară-violă, interpretat de un ansamblu cameral condus de Melinda Béres, din care au mai făcut parte violonistul Răsvan Dumitru, violiştii Kardos Margit şi Antal Sándor şi violoncelistul Ciprian Câmpean. În 8 decembrie a avut loc la Opera Naţională Română spectacolul cu opera Zaide, interpretat de studenţii Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sub conducerea profesorului Gheorghe Victor Dumănescu.  Concertul de închidere, din 10 decembrie, trebuia să se desfăşoare sub bagheta lui Karel Marc Chichon (Gibraltar), care nu a putut să onoreze invitaţia noastră, din motive personale. Maestrul Emil Simon a avut amabilitatea să preia acest concert, realizând o prestaţie de excepţie, fapt pentru care îi exprimăm şi pe această cale mulţumirile noastre. Solistul concertului de închidere a festivalului a fost pianistul german Wolfram Schmitt-Leonardy. În 6 decembrie a avut loc simpozionul cu tema Aspecte ale dramaturgiei muzicale în creaţia mozartiană. Au susţinut comunicări Francisc László, Ştefan Angi, Pavel Puşcaş, Doina Modola, Gabriel Banciu, Ecaterina Banciu, Valentina Sandu Dediu, Laura Vasiliu şi Iosif Katona. Concursul de interpretare  s-a desfăşurat la disciplina trio cu pian. S-au înscris 17 de formaţii, din care s-au prezentat 13. Juriul prezidat de Ferenc Gábor, de la Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin, a decernat următoarele premii: I – Cristian-Andrei Fătu, Alexandru-Titus Tincu, Simona-Ana Strungaru, II – Ana Bogăţilă, Borka-Boglárka Csiky, Maria-Lavinia Ardelean, III – Alin Cojocăriţa, Krisztina Tokaji, Georgiana Bailicenco. Premiul Covent Garden a revenit formaţiei Ştefania Dobrican, Octavian Lup, Ovidiu Lup. Ferenc Gábor şi  Wolfram Schmitt-Leonardy au susţinut cursuri de măiestrie pentru formaţii de muzică de cameră, respectiv pentru studenţii pianişti.

Festivalul s-a desfăşurat din nou sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucureşti. Domnul ambasador Dr. Christian Zeileissen, membru de onoare al Societăţii Române Mozart ne-a vizitat şi în acest an, interesându-se îndeaproape de programul festivalului şi ajutându-ne să depăşim unele dificultăţi de ordin financiar. Festivalul a avut ca sponsor principal Volksbank Romania. Au mai contribuit cu sume importante Ambasada Austriei la Bucureşti şi Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca. Am mai primit sprijin financiar de la următorii sponsori: Agus, Almetal, Editura Bärenreiter (Kassel-Basel-London-New York-Prag), Dr. Paal Bentsen (Salzburg), Dr. James Busuttil (Haga), Pauline Busuttil (New York), Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, Dr. Herbert Frühwirth (Salzburg), IFA, Klausenburger Keramikmanufaktur, SC Koncert SRL, New Adonis, Oltean- Prodlemn (Reghin), Plascom Impex (Reghin), Şemineu Construct, Robert Bosch Stiftung, Götz Teutsch (Berlin). Tuturor le aducem, şi pe această cale, calde mulţumiri.

Festivalul a fost intens mediatizat, atît în presa scrisă cât şi la Radio şi Televiziune. Concertele camerale, spectacolul cu opera Zaide, Etapa a II-a şi Gala laureaţilor Concursului de trio au fost înregistrate de Societatea Română de Radiodifuziune.

În acest an am trimis din nou volume editate de Societatea Română Mozart, pentru a fi oferite premianţilor Concursului Mozart, care a avut loc în luna mai la Târgovişte.

Bursa Sándor Végh pe anul 2003 a fost acordată dirijoarei Mihaela Goje, masterandă şi tinerei regizoare Szabó Emese, studentă în anul V la Academia de Muzică  „Gheorghe Dima”.

Prezidiul Societăţii Române Mozart a hotărât acordarea titlului de Membru de Onoare juristului Dr. James Busuttil din Haga şi omului de afaceri austriac Peter Atzl, doi dintre cei mai fideli susţinători ai festivalului nostru de-a lungul anilor.

S-au înscris noi membri: Biró Anton, Biró Viola, Cătuna Diana, Cojoc Codruţa, Costaş Cristina, Csaszar Ana Maria, Csaszar Emiliana, Făgărăşan Alexandra, Ionel Monica, Lucaciu Corina, Mare Iulia, Mathé Anikó, Mihuţ Anca Daniela, Moldovan Magdalena, Muscan Carmen, Panainte Mihaela, Pintea Ioana, Pitó Orsolya, Toncian Anca Felicia, Toncian Luca, Trandafir Rodica Mihaela, Văcaru Iulian.

Cotizaţia membrilor pe anul 2005 va fi de 150.000 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 75.000 de lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizaţia rămâne 25 USD sau 25 Euro.

Vă dorim un An Nou plin de bucurii şi împliniri şi vă aşteptăm cu drag la următorul Festival Mozart, care va avea loc la Cluj în perioada 2-9 decembrie 2005 şi în cadrul căruia veţi avea ocazia să ascultaţi şi un concurs de canto.

Cu cele mai bune gânduri

Adriana Bera

preşedinte