Archive

Festivalul Mozart, ediţia a XX-a, 3-10 decembrie 2010

Cluj, 31.12.2010

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

anul care se încheie a fost marcat de pierderea suferită prin trecerea în nefiinţă a preşedintelui de onoare al Societăţii Române Mozart, profesorul Francisc László. S-a stins din viaţă la 17 martie, după o lungă suferinţă, lasând un gol dureros în sufletele noastre şi în viaţa muzicală a Clujului şi a ţării. Îi vom păstra o vie amintire şi o profundă recunoştinţă pentru faptul că a fondat această societate şi festivalul de la Cluj. I-a dat acestui festival o anvergură internaţională şi o strălucire pe care ne străduim să le ducem mai departe. Am primit multe scrisori şi mesaje de condoleanţe de la personalităţi care l-au apreciat şi au conştientizat dimensiunile acestei pierderi: ambasadorul Austriei la Bucureşti, preşedintele Fundaţiei Internaţionale Mozarteum, consulul Ungariei la Cluj şi mulţi alţii, cărora le mulţumim şi pe această cale. În urma apelului făcut de familia László-Herbert, s-a primit un număr impresionant de donaţii în contul societăţii. Lista donatorilor, cărora le suntem profund recunoscători, va fi publicată pe noul web-site al SRM – www.mozart-romania.ro.

Tot în acest an, Festivalul Mozart a ajuns la cea de a XX-a ediţie. Am dorit să marcăm acest eveniment printr-o schimbare a imaginii festivalului, o schimbare care să atragă în şi mai mare măsură publicul tânăr. Am apelat pentru aceasta la agenţia Qual Media, o firmă cu mulţi angajaţi tineri, creativi şi entuziaşti, care au creat o imagine şocantă şi în acelaşi timp sobră, în care figura din fundal îmbină silueta copilului Mozart cu cea a lui Michael Jackson. Totul sub sloganul M ist fur Mozart, parafrază la M is for Michael. Am încercat şi în acest an să facem, cu bani puţini, un festival frumos, atractiv. Şi cred că am reuşit. Însă, din păcate, tot nu am reuşit să organizăm concursul de interpretare. Am organizat însă un concurs de muzicologie dotat cu premiul Francisc László. Spre bucuria noastră, s-au înscris 8 concurenţi din Cluj şi Bucureşti. Juriul, prezidat de prof.univ.dr. Gabriel Banciu, din care au mai făcut parte profesorii universitari Valentina Sandu-Dediu (Bucureşti), Laura Vasiliu (Iaşi), Pavel Puşcaş (Cluj) a decernat premiul concurentei Iulia Mare, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, care-şi continuă studiile în Germania.

Printre elementele de noutate ale acestei ediţii s-a aflat şi concertul pentru copii, intitulat O vioară mică de-aş avea…, organizat în parteneriat cu Liceul de coregrafie „Octavian Stroia” şi Şcoala generală „Ion Creangă”. Spectacolul, conceput de violonista germană de origine română Ştefana Ţiţeica, o expertă în organizarea concertelor educative, a fost interpretat de studenţi ai Academiei de Muzică. Moderatorul spectacolului a fost violonistul Andrei Ciobanu, student în anul 3, care a făcut dovada unor reale calităţi actoriceşti.

Am reuşit să organizăm din nou simpozionul, anul acesta având ca temă Mozart şi lumea noastră. Prin această temă, parafrază la titlul unei cărţi semnate de profesorul László, am dorit să aducem un omagiu fondatorului SRM şi în acelaşi timp să subliniem importanţa fenomenului Mozart pentru lumea în care trăim. În deschiderea simpozionului s-a citit lucrarea premiată la concursul de muzicologie. Au prezentat comunicări Gabriel Banciu, Ecaterina Banciu, Corina Ceclan, Gabriela Coca, Liliana Fărcaş, Aurel Marc, Anca Mihuţ, Pavel Puşcaş, Ştefana Ţiţeica.

Concertele s-au bucurat de o audienţă impresionantă, atât la Academia de Muzică, cât şi la Filarmonică, în sala renovată a Casei Studenţilor. Protagonişti au fost Orchestra simfonică a Filarmonicii „Transilvania”, sub bagheta dirijorilor Ferenc Gábor (Berlin) şi Mihail Agafiţa (Chişinău), soliştii concertelor fiind violonista Melinda Béres şi pianistul american Robert Levin, a cărui prezenţă a constituit din nou evenimentul major al festivalului. El a apărut şi alături de tinerii muzicieni din cvartetul Arcadia într-un concert care rămâne un moment de referinţă al celor 20 de ediţii ale festivalului clujean. Un alt concert care a stârnit un viu interes, a fost cel susţinut de soprana Jana Büchner şi membrii formaţiei Quatro vaganti din Chemnitz, conduse de violonistul de origine română Ovidiu Simbotin. Ei ne-au demonstrat că muzica interpretată cu măiestrie pe instrumente de epocă poate deveni o experienţă fascinantă. Acest concert a fost organizat în parteneriat cu Sächsische Mozart Gesellschaft, societate foarte activă, cu care SRM are de mulţi ani o colaborare deosebit de fructuoasă. Concertul susţinut de Cvartetul Transilvan a avut invitaţi  din Bucureşti – violistul Marian Movileanu şi clarinetistul Emil Vişenescu. Concertul din 9 decembrie, In memoriam Francisc László, a adus în faţa publicului două lucrări în primă audiţie mondială, semnate de László Vidovsky şi György Kurtág, interpretate de flautista Pölnitz Boroka şi pianista Adriana Bera. Apoi, Ansamblul de sufători ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima, condus de Răzvan Poptean, a prezentat una din lucrările preferate ale profesorului László, serenada Gran Partita de Mozart.

Sponsorul principal al celei de a 20-a ediţii a festivalului a fost firma austriacă Brantner. Au mai contribuit la finanţarea manifestării hotelul Agape, Banca Transilvania, firmele Echipot, Frequentis, SC Kvartet, IAS expert, Clubul RotaryViena Restaurant Caffe şi, nu în ultimul rând, agenţia Qual Media. Tuturor le mulţumim pentru sprijinul care a făcut posibilă organizarea acestei ediţii aniversare. Cluj-Mapoca,

Doctorul norvegian Paal Bentsen a oferit din nou o bursă la Internationale Mozarteum Sommerakademie pentru un student cântăreţ de la Academia de Muzică din Cluj. A beneficiat de această bursă studenta Ioana Deliu.

S-au primit noi membri: Ioana Baalbaki, Silviana Cârdu, Marta Cârlejan, Dana Chifu, Veronica Demenescu, Cipriana Gavrişiu, Ligia Ghilea, Herman Szabolcs, Horváth Edit, Andrada Maria Măniac, Ionuţ Mitrea, Andreea Mociran, Anca Morar, Gabriela Orghidan, Traian Orghidan, Papp Fejer, Ioan Pop, Raluca Rad, Katalin Mihaela Şerdean, Mihaela Tarabas, Alexandra-Georgiana Teodorof .

Cotizaţia membrilor pe anul 2011 rămâne de 30 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 15 lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizaţia rămâne 25 USD sau 25 EURO.

Vă adresăm un călduros LA MULTI ANI şi vă aşteptăm cu drag la cea de a XXI-a ediţie a Festivalului Mozart, care va avea loc la Cluj în perioada 9-16 decembrie 2011.

Cu cele mai bune gânduri

Adriana Bera

preşedinte