Archive

Festivalul Mozart, ediţia a XXIV-a, 5-12 decembrie 2014

Cluj, 31.12.2014

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

 

În 2014 Societatea Română Mozart, împreună cu partenerii săi tradiţionali, Filarmonica „Transilvania” şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, a organizat cea de a 24-a ediţie a Festivalului Mozart, desfăşurată între 5 şi 12 decembrie. Programul s-a încadrat în formatul tradiţional – cele două concerte simfonice, marcând deschiderea şi finalul festivalului,  concursul de interpretare, concertul pentru copii, concertele camerale şi simpozionul.

Concertul de deschidere a beneficiat de prezenţa de excepţie a oaspetelui de onoare al acestei ediţii, muzicianul german Jörg Widmann, care, alături de orchestra Filarmonicii „Transilvania”, a apărut în triplă ipostază, de compozitor, dirijor şi solist clarinetist. Concertul de închidere l-a readus în faţa publicului clujean pe îndrăgitul dirijor, berlinezul de origine română Ferenc Gábor, având-o ca solistă pe soprana Laura Tătulescu, de la Opera Bavareză de Stat din München.

Concursul din acest an a fost dedicat pianiştilor sub 25 de ani. Cei 17 participanţi au fost apreciaţi de un juriu format din Martin Hughes, şeful Departamentului de instrumente cu claviatură de la Universitatea de Muzică din Viena, Dana Borşan, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sorin Dogariu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, Zoltán Horváth, de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj şi Adriana Bera, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Juriul a acordat premiul I lui Cadmiel Boţac, elev la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă”, şi două premii II, lui Benjamin Diószegi, student la AMGD şi lui Veress Gáspár, student la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta. Consiliul de conducere al SRM a instituit în acest an un premiul special purtând numele eminentei profesoare Gerda Türk, ale cărei eleve au câştigat premiul I la toate cele 4 ediţii ale concursului de pian desfăşurate până acum în cadrul Festivalului Mozart. Acest premiu, oferit celui mai tânăr pianist admis în etapa a doua, dar nepremiat de juriu, a revenit talentatei eleve Cristiana Dragoş, în vârstă de 13 ani.

Sâmbătă 6 decembrie a avut loc un concert pentru copii intitulat Poveste de iarnă, organizat în parteneriat cu programul DoReMi Start! al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, program coordonat de doamna Corina Ceclan. Tânăra dirijoare Dalma Kovács a condus din nou o echipă entuziastă formată din studenţi şi doctoranzi, care şi-au asumat şi rolul de moderatori. Studioul de concerte al AMGD s-a dovedit şi de această dată neîncăpător.

Concertele camerale au fost susţinute de tineri interpreţi români: Cvartetul Arcadia, revenit în ţară după un lung turneu în Japonia, ca urmare a premiului I obţinut în primăvară la competiţia de la Osaka, pianista Aurelia Vişovan împreună cu violonistul Francesco Ionaşcu şi duo-ul pianistic format din Anca Lupu şi Silvia Sbârciu.

La simpozionul desfăşurat în 10 decembrie au susţinut comunicări Valentin Timaru, Ştefan Angi, Gabriel Banciu, Elena Şorban, Ecaterina Banciu, Cristina Pascu, Oana Bălan, Liliana Fărcaş, Nicoleta Demian. Tot în cadrul simpozionului, care s-a bucurat de o largă audienţă, s-au lansat şi volumele de Stilistică muzicală semnate de Valentin Timaru.

Festivalul a fost sprijinit financiar de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, de Consiliul Judeţean Cluj, de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, precum şi de următorii sponsori: Hotel Opera Plaza, Compania Transilvană de Tipar, Editura Bärenreiter, Cofetăria Friandise, Florăria Kara, Domeniile Boieru, Scutul Negru. Tuturor le mulţumim şi pe această cale. Aducem mulţumiri şi domnului Eugen Albu, directorul executiv al Festivalului, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea întregii manifestări.

Ca în fiecare an, s-au mai desfăşurat şi alte activităţi. În luna august, SRM a oferit două burse de câte 1.000 de lei tinerelor soprane Rodica Butu (câştigătoarea premiului I la Concursul Mozart din 2013) şi Cristina Oltean. Astfel, ele au putut participa la cursurile de măiestrie susţinute de mezzosoprana Elisabeth Cornelius Lund în cadrul Salzburg Vokalakademie.

Ne bucurăm că şi în acest an s-au înscris numeroşi noi membri: Ana-Maria Boboia, Bódi Evódia, Adrian Carol Cârdan, Rebeca Chiru, Raluca Rahela Coancă, Liviu Diaconescu, Raluca Diaconu, Carolina Diana Enache, Linda Ianchiş, Ştefania Isăilă, Kálló Krisztián, Andrei Iosif Neagu, Roxana Gianina Nichita, Paszti Andrea, Darius Petricele, Samuel Cosmin Pop, Claudia Tat, Rebeca Iulia Verioti.

Consiliul de conducere a hotărât ca în  2015 cotizaţia membrilor SRM să fie  50 de leiiar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 25 de lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizaţia rămâne 25 USD sau 25 EURO.

Anul viitor, între 4 şi 11 decembrie, va avea loc cea de a 25-a ediţie a Festivalului Mozart. La această ediţie aniversară l-am invitat din nou pe marele muzician şi prieten al festivalului nostru, Robert Levin, împreună cu soţia sa, pianista Ya Fei Chuang. În programul Festivalului va figura din nou, după 10 ani, şi un spectacol de operă. Concursul de interpretare se va desfăşura la secţiunea duo vioară-pian.

Pentru a fi la curent cu activităţile SRM vă invităm să consultaţi pagina noastră web: www.mozart-romania.ro.

Vă doresc un an nou cu sănătate şi multă muzică de Mozart.

La mulţi ani!

Adriana Bera

preşedinte