Archive

FESTIVALUL MOZART, EDIȚIA A XXVI-A, 9-16 DECEMBRIE 2016

Cluj, 31.12.2016

Dragi Membri ai Societăţii Române Mozart,

anul trecut v-am rămas datoare cu o informație foarte importantă: cu ocazia celei de a 25-a ediții a Festivalului Mozart, desfășurată în decembrie 2015, Societatea Română Mozart a primit pentru prima dată vizita unor reprezentanți ai Fundației Internaționale Mozarteum – dr. Ulrich Leisinger, directorul secțiunii științifice a fundației, și doamna Franziska Förster, secretara responsabilă pentru legătura cu societățile Mozart. Dr. Leisinger a susținut cu acest prilej o conferință cu titlul Mozart, mereu actual. Cei doi au fost apoi prezenți la concertul de închidere a ediției jubiliare a Festivalului.

În 2016 Societatea Română Mozart a împlinit 25 de ani. Evenimentul a fost marcat deja în luna ianuarie, la întâlnirea anuală a reprezentanților societăților Mozart, desfășurată la Salzburg, la sediul Fundației Internaționale Mozarteum. Cu acest prilej am ținut o comunicare în care am prezentat cele mai importante realizări ale SRM în cei 25 de ani. A urmat un micro-recital în care Aurelia Vișovan a interpretat lucrări de Mozart și Enescu. Prestația ei s-a bucurat de un remarcabil succes.

Ediția a 26-a a Festivalului Mozart s-a desfășurat la Cluj între 9 și 16 decembrie. Concertele Filarmonicii „Transilvania” i-au avut ca protagoniști pe dirijorii Noam Zur (Israel/Germania) și Valentin Uryupin (Rusia), și pe soliștii Dana Borșan – pian, Alissa Margulis (Germania) – vioară, Răzvan Popovici (Germania) – violă. Concertele camerale au fost susținute de membrii Cvartetului Arcadia Răsvan Dumitru, Traian Boală, Zsolt Török, de pianista Dana Borșan și de ansamblul Diletto musicale condus de violonista Melinda Béres, având-o ca solistă la fortepiano pe Aurelia Vișovan. Concertul pentru copii, de sâmbătă după-amiază, organizat în parteneriat cu programul Do,Re,Mi,Start! al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, a fost intitulat Arca lui Noe, fiind moderat și de data aceasta de tânăra dirijoare Dalma Kovács, care a beneficiat din nou de îndrumarea artistică a doamnei dr. Ștefana Țițeica.

Concursul de interpretare a fost dedicat formațiilor de trio cu pian. S-au prezentat 8 formații, admise toate în etapa a doua. Juriul, format din Diana Ligeti (Paris) – președinte, Ladislau Csendes (București), Sorin Dogariu (Timișoara) și clujenii Edit Horváth și Nicolae Făgărășan, a decernat următoarele premii: Premiul I – Sonia Vulturar, Daniel Demian, Bogdan Bohuș (AMGD) – Premiul II – Dan Iulian Druțac, Constantin Borodin, Marcel Lazăr (Chișinău) – Premiul III – Paul Modovan, Kristóf Jakabffy, Luca Pulbere (AMGD). Premiul Rotary Visio a revenit formației alcătuite din Ilinca Forna, Adrian Lup, Andra Borz, de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”.

Datorită excelentei colaborări cu Opera Maghiară din Cluj, am putut și în acest an să includem în programul Festivalului un spectacol de operă – o Gală de arii și scene din opere mozartiene, susținută de soliști ai celor două opere clujene. Orchestra Operei Maghiare a fost condusă de dirijoarea americano-franceză Elizabeth Askren.

La simpozionul desfășurat în ultima zi a Festivalului au ținut comunicări Adriana Bera, Ecaterina Banciu, Gabriel Banciu, Vlad Iftinca (New York), Anca Mihuț, Aurelia Vișovan, Cristina Pascu și Maria Edith Gergely.

Ca și în alți ani, în cadrul Festivalului au avut loc cursuri de măiestrie pentru tineri muzicieni – instrumentiști și cântăreți –, de data aceasta susținute de violoncelista Diana Ligeti de la Conservatorul Superior Național din Paris și de pianistul și dirijorul Vlad Iftinca de la Opera Metropolitan din New York.

SRM i-a avut din nou alături în organizarea Festivalului pe colaboratorii săi tradiționali: Filarmonica „Transilvania”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Opera Maghiară Cluj, iar ca parteneri, Centrul Cultural German, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Opera Națională Română Cluj și Asociația Studenților din Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Aducem și pe această cale muțumiri tuturor celor care ne-au sprijinit financiar: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, sponsorului principal – firma Veolia – și următorilor sponsori: Arobs S.A., Editura Bärenreiter, Centrul Medical Jamgossian, Compania Transilvană de Tipar, Hotel Cabrio, Rotary Club Visio Cluj-Napoca, Sucaria S.A. Cofetăria Friandise, Florăria Doroty’s, Rotary Club Cluj-Napoca.

Relațiile SRM cu alte societăți Mozart s-au extins și asupra colaboratorilor noștri. Astfel, AMGD a semnat un acord de parteneriat în cadrul programului Erasmus + cu Societatea Mozart din Saxonia, în urma căruia trei studente au făcut un stagiu de practică în această vară, la Chemnitz. Am inițiat un parteneriat cu Societatea Mozart din Nürnberg, prin care îi recomandăm pe laureații concursurilor Mozart pentru a susține concerte în Germania. În octombrie 2017 este invitat Cvartetul Arcadia.

Ne bucurăm să le urăm bun venit noilor membri înscriși în acest an: Bianca Băilă, Bianca Blaj, Alexandra Corpade, Cristian Cucuianu, Iulia Dogaru, Ramona Filimon, Sara Grosz, Iosif Kolumban, Silvia Lebu, Silvia Sbârciu, Beata Simeny, Anamaria Stanus, Emanuel Mircea Teoc, Emiliana Voica.

La ședința Consiliului director al SRM din 28 decembrie, s-a hotărât ca în 2017 cotizaţia membrilor SRM să rămână 50 de lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari, 25 de lei. Pentru cei care locuiesc în străinătate, cotizația rămâne 25 USD sau 25 EURO.

De asemenea, s-a luat hotărârea să se modifice perioada în care se va desfășura  Festivalul Mozart, deoarece luna decembrie este deosebit de aglomerată; au loc foarte multe sărbători și evenimente care fac din ce în ce mai dificilă organizarea manifestărilor din cadrul Festivalului, precum și captarea interesului publicului meloman. Perioada stabilită pentru ediția a 27-a a Festivalului Mozart este 17-24 noiembrie 2017. În cadrul acestei ediții va avea loc un Concurs de canto.

Începând din 2017, SRM va trebui să plătească o cotizație anuală la Fundația Internațională Mozarteum. Deocamdată e fixată la 60 de Euro.

În data de 21 ianuarie 2017, la ora 13.00, este convocată Adunarea generală a membrilor SRM, pentru alegerea noului Consiliu director. Ședința va avea loc în sala 44 a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Vă așteptăm cu drag.

Membrii SRM sunt rugați să-și actualizeze datele de contact – adresă poștală, telefon, adresă de e-mail – la noua adresă de e-mail a Societății: mozartromania@gmail.com

Aceasta este ultima scrisoare pe care v-o adresez în calitate de președinte al SRM. Consider că, după 16 ani în care am condus Societatea, e momentul să predau ștafeta unei persoane mai tinere și mai energice. Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin și vă doresc să participați în continuare la activitățile SRM și la manifestările din cadrul Festivalului Mozart. Și, nu uitați să consultați site-ul www.mozart-romania.ro!

La mulți ani!

Adriana Bera