Festivalul Mozart 2024 – Mozart in extremis!
In extremis este o expresie care semnalează o situație de criză, necesitatea unei soluții salvatoare. Este muzica lui Mozart, muzica clasică în general, într-o asemenea situație? Noi credem că da, și de aceea ne îndreptăm atenția către cei care o pot salva, tinerii. Tineri interpreți, public tânăr, tineri muzicologi, fără să-i uităm însă pe mentorii lor. Ideea educării, atât a viitorului public cât și a viitorilor muzicieni interpreți, a ocupat un loc central în preocupările Societății Române Mozart de-a lungul anilor. Am introdus și în această ediție a festivalului un concert pentru copii și cursuri de măiestrie pentru studenți și elevi.
Festivalul Mozart din acest an este un eveniment al contrastelor, al extremelor. Muzica lui Mozart este pusă alături de cea a lui Enescu și Saint-Saëns, este interpretată la pianul modern, dar și la fortepiano, instrumentul istoric pentru care a fost compusă. Este interpretată de copii și de artiști consacrați. O vom reîntâlni pe îndrăgita pianistă Aurelia Vișovan, dar vom cunoaște și interpreți prezenți pentru prima oară în fața publicului clujean: tânărul pianist Can Çakmur și dirijorul Michal Nesterowicz.
Odată cu lansarea volumului Francisc László. Studii mozartiene îi vom aduce un omagiu muzicologului și profesorului Francisc László, în a cărui viață muzica lui Mozart a ocupat un loc central, și care acum 33 de ani a fondat Societatea Română Mozart.
Iar invitatul de onoare al Simpozionului din acest an este nimeni altul decât legendarul muzician Robert Levin, de la a cărui primă vizită la Cluj se împlinesc anul acesta 30 de ani.
Așadar, vă așteptăm cu drag, între 18 și 23 noiembrie, la cea de a 33-a ediție a Festivalului Internațional Mozart – Mozart in extremis!